Skip to content Skip to footer

Ήπαρ & εγκέφαλος: Πώς η επικοινωνία τους επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας;

Το ήπαρ (συκώτι) αποτελεί αναμφίβολα ένα ζωτικό όργανο του οργανισμού μας, καθώς συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, αλλά είναι υπεύθυνο και για τις διαδικασίες αποτοξίνωσης. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει, καθώς η επικοινωνία του με τον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας επιλογές. Αυτή η αμφίδρομη σχέση, γνωστή ως άξονας ήπατος-εγκεφάλου, αποδεικνύει πως η λειτουργία του ήπατος δεν περιορίζεται στον μεταβολισμό αλλά εκτείνεται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς πρόσληψης τροφής.

Πώς γίνεται όμως αυτή η επικοινωνία;

Το ήπαρ επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω νευρικών, ορμονικών και μεταβολικών σημάτων. Ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές είναι το ηπατικό πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση θρεπτικών αποθεμάτων του οργανισμού. Επίσης, ορμόνες όπως η λεπτίνη και η ινσουλίνη, που παράγονται από το ήπαρ ή επηρεάζονται από τη λειτουργία του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του αισθήματος κορεσμού και πείνας.

Πώς επιδρά το ήπαρ στις διατροφικές μας επιλογές;

Ένα απλό παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο επίδρασης του ήπατος στον τρόπο που τρεφόμαστε:

  • Όταν υπάρχει υπερεπάρκεια τροφής και υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, παρατηρείται στον οργανισμό παρατεταμένη υπερινσουλιναιμία. Συνεπώς, ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα αυτό, προωθώντας την περίσσεια ενέργειας προς αποθήκευση λίπους. Στον αντίποδα, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν στη μείωση του σακχάρου του αίματος, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα πείνας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν φαύλο κύκλο, που καταλήγει τελικά στην πρόσληψη βάρους.
  • Αντίθετα, σε περιόδους νηστείας ή ενεργειακής ανεπάρκειας, το ήπαρ απελευθερώνει γλυκόζη και λιπαρά οξέα στο αίμα, για να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με ενέργεια. Επίσης, με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, ενεργοποιείται η μεταβολική διαδικασία παραγωγής κετονών – οι οποίες αποτελούν σημαντικό καύσιμο για τον οργανισμό αλλά και ζωτικό ρυθμιστή του αισθήματος της πείνας, μειώνοντάς το.

Παθολογικές καταστάσεις και διατροφικές επιλογές

Σε περιπτώσεις ηπατικών διαταραχών, η επικοινωνία ήπατος-εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, οδηγώντας σε αλλαγές των διατροφικών επιλογών που κάνουμε. Για παράδειγμα, η μειωμένη παραγωγή ορμονών κορεσμού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων, ενώ διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης επηρεάζουν την προτίμησή μας σε γλυκά τρόφιμα (πλούσια σε υδατάνθρακες-σάκχαρα).

Υγιές ήπαρ: μια καλή αρχή

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης ήπατος-εγκεφάλου αναδεικνύει τη σημασία ενός υγιούς ήπατος για τη ρύθμιση της διατροφικής μας συμπεριφοράς. Η προάσπιση της ηπατικής μας υγείας μέσω ισορροπημένης διατροφής και υγιεινών συνηθειών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία, όσο και την ευεξία μας.

 

* Η μέθοδος Evivios® υπερέχει ως η καλύτερη επιλογή για τη ρύθμιση του βάρους σου, γιατί βασίζεται στην επιστήμη και την εξατομικευμένη φροντίδα. Με συνεχή ιατρική παρακολούθηση, οι ιατροί σου γίνονται οι σύμμαχοί σου, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες και το ιατρικό σου ιστορικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που συνδυάζουν θρέψη και γεύση. Είτε προτιμάς γλυκές γεύσεις είτε αλμυρές επιλογές, η Evivios® σού προσφέρει λύσεις που κάνουν τη διατροφή σου ευχάριστη και εύκολη στην εφαρμογή, ώστε να εντάσσεται άνετα στην καθημερινότητά σου.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα, είναι ένας σύμμαχος στην προσπάθειά σου για μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή. Ξεκίνα σήμερα!

Επικοινώνησε μαζί μας και δες τη διαφορά στη διάθεσή σου, την υγεία και τη συνολική σου ευεξία!

 

Βιβλιογραφία

  1. Woodie, L. N., Melink, L. C., Midha, M., de Araújo, A. M., Geisler, C. E., Alberto, A. J., Krusen, B. M., Zundell, D. M., de Lartigue, G., Hayes, M. R., & Lazar, M. A. (2023). Hepatic Vagal Afferents Convey Clock-Dependent Signals to Regulate Circadian Food Intake. bioRxiv : the preprint server for biology, 2023.11.30.568080. https://doi.org/10.1101/2023.11.30.568080
  2. Morton, G. J., Meek, T. H., & Schwartz, M. W. (2014). Neurobiology of food intake in health and disease. Nature Reviews Neuroscience, 15(6), 367-378. https://doi.org/10.1038/nrn3745
  3. Bruinstroop, E., et al. (2014). Leptin reduces hyperphagia and activates anorexigenic neurons in the absence of signaling via the leptin receptor in arcuate proopiomelanocortin neurons. Journal of Neuroscience, 34(10), 3647-3657. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.0316-14.2014

Μετάβαση στο περιεχόμενο